Crêpes Suzette z czerwonymi pomarańczami

Przepisem na klasyczne crepes suzette dzieliłam się z Wami już kiedyś na moim pierwszym blogu NTP i znajdziecie go tutaj. Ten przepis nie różni się od niego w zasadzie prawie niczym, poza tym, że magicznym składnikiem dzisiaj są czerwone (krwawe) pomarańcze.

Poza tym, że mają one bardzo intensywny smak, to jeszcze dzięki kolorowi ich miąższu syrop, jaki powstaje podczas smażenia naleśników ma piękny, lekko różowy kolor.

 

Składniki:

  • 2-3 czerwone pomarańcze
  • 4 naleśniki
  • 50 ml Cointreau
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, a z jednej ścieramy skórkę.
  2. Na dużej patelni wsypujemy cukier i dodajemy pół łyżeczki wody lub soku pomarańczowego. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać i rumienić dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko mieszamy.
  3. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy syrop i ponownie delikatnie mieszamy.
  4. Kiedy naleśniki są gotowe polewamy je Cointreau i podpalamy.

 

 

 

 

Crêpes Suzette z czerwonymi pomarańczami

Przepisem na klasyczne crepes suzette dzieliłam się z Wami już kiedyś na moim pierwszym blogu NTP i znajdziecie go tutaj. Ten przepis nie różni się od niego w zasadzie prawie niczym, poza tym, że magicznym składnikiem dzisiaj są czerwone (krwawe) pomarańcze.

Poza tym, że mają one bardzo intensywny smak, to jeszcze dzięki kolorowi ich miąższu syrop, jaki powstaje podczas smażenia naleśników ma piękny, lekko różowy kolor.

Ingredients

  • 2-3 czerwone pomarańcze
  • 4 naleśniki
  • 50 ml Cointreau
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła

Instructions

  1. Z pomarańczy wyciskamy sok, a z jednej ścieramy skórkę

  2. Na dużej patelni wsypujemy cukier i dodajemy pół łyżeczki wody lub soku pomarańczowego. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać i rumienić dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko mieszamy

  3. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy syrop i ponownie delikatnie mieszamy

  4. Kiedy naleśniki są gotowe polewamy je Cointreau i podpalamy