Galette z kolorowymi pomidorami i parmezanem

Kocham galette, szczególnie za to, że są niezobowiązujące i można do nich wrzucić cokolwiek. T dzisiejsza to dla mnie kwintesencja lata – te kolory różnych rodzajów pomidorów, świeże zioła, czosnek no i oczywiście superaromatyczny parmezan sprawiają, że mam ochotę usiąść w cieniu drzewa i ją po prostu jeść i jeść.

 

Na szczęście dla nas, nie musimy czekać do lata, aby ją wykonać, bo kolorowe pomidory są dostępna cały rok, ale zachęcam, aby szczególnie pamiętać o niej właśnie w lecie – warzywa dojrzewające w prawdziwym słońcu a nie w szklarni mają nieziemski smak, który przekłada się też na całe danie. Ja użyłam pomidorów z domowej hodowli mojego Dziadka 😉

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 10 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 200 g różnych kolorowych pomidorków
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: bazylia i tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pomidorki myjemy i osuszamy, a następnie wrzucamy w całości do miski.
  2. Dodajemy posiekany drobno czosnek i zioła, starty parmezan i 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól do smaku i wszystko razem mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy masło i siekamy drobno, a następnie zagniatamy na gładki, jednolite ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przenosimy na formę do pieczenia lub wyłożoną pergaminem blachę.
  5. Na środku układamy farsz i zawijamy brzegi tarty tak, aby nachodziły na farsz.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

 

 

 

 

Galette z kolorowymi pomidorami i parmezanem

Kocham galette, szczególnie za to, że są niezobowiązujące i można do nich wrzucić cokolwiek. T dzisiejsza to dla mnie kwintesencja lata – te kolory różnych rodzajów pomidorów, świeże zioła, czosnek no i oczywiście superaromatyczny parmezan sprawiają, że mam ochotę usiąść w cieniu drzewa i ją po prostu jeść i jeść. 

Na szczęście dla nas, nie musimy czekać do lata, aby ją wykonać, bo kolorowe pomidory są dostępna cały rok, ale zachęcam, aby szczególnie pamiętać o niej właśnie w lecie – warzywa dojrzewające w prawdziwym słońcu a nie w szklarni mają nieziemski smak, który przekłada się też na całe danie. Ja użyłam pomidorów z domowej hodowli mojego Dziadka 😉

Ingredients

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 10 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g różnych kolorowych pomidorków
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: bazylia i tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól

Instructions

  1. Pomidorki myjemy i osuszamy, a następnie wrzucamy w całości do miski

  2. Dodajemy posiekany drobno czosnek i zioła, starty parmezan i 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól do smaku i wszystko razem mieszamy

  3. Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy masło i siekamy drobno, a następnie zagniatamy na gładki, jednolite ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki

  4. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przenosimy na formę do pieczenia lub wyłożoną pergaminem blachę

  5. Na środku układamy farsz i zawijamy brzegi tarty tak, aby nachodziły na farsz

  6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni