Szarpana wieprzowina z kolorową salsą pomidorową i gotowaną kukurydzą
Czerwiec to dla mnie początek lata. To nic, że oficjalnie przyjdzie ono pod koniec miesiąca, ale już teraz doświadczamy takich upałów, że można spokojnie mówić o letniej pogodzie. A skoro mamy lato, to nie może zabraknąć gotowanej kukurydzy. Ja lubię ją jeść samą, ale jest również idealna jako dodatek do obiadu – dzisiaj proponuję z szarpaną wieprzowiną i kolorową pomidorową salsą. Pycha!
Składniki:
Szarpana wieprzowina
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek świeżego tymianku
- wędzona papryka
- sól i pieprz
- 1 litr wody
Gotowana kukurydza
- 2-3 kukurydze
- 1 łyżka masła
- sól
- 2 litry wody
Salsa pomidorowa
- 1 pomidor malinowy
- garść żółtych pomidorków koktajlowych
- szalotka
- pęczek bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do szybkowaru wrzucamy pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek i wkładamy natartą papryką, solą i pieprzem szynkę wieprzową. Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli, wrzucamy tymianek i dusimy ok 30 minut.
- W międzyczasie do garnka wrzucamy kukurydze, łyżkę soli, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem ok 30-45 minut- w zależności od tego jak duże są kukurydze.
- Po ugotowaniu kukurydzy odsączamy je i smarujemy masłem oraz posypujemy solą.
- Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do nich posiekaną bazylię i drobno pokrojoną szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy.
- Z szybkowaru wyciągamy szynkę, przekładamy do naczynia i widelcami rozdzielamy włókna mięsa. Można podlać ją trochę wywarem z garnka, aby była bardziej wilgotna.
- Serwujemy porcje szarpanej wieprzowiny z salsą i gotowaną kukurydzą.
Szarpana wieprzowina z kolorową salsą pomidorową i gotowaną kukurydzą
Czerwiec to dla mnie początek lata. To nic, że oficjalnie przyjdzie ono pod koniec miesiąca, ale już teraz doświadczamy takich upałów, że można spokojnie mówić o letniej pogodzie. A skoro mamy lato, to nie może zabraknąć gotowanej kukurydzy. Ja lubię ją jeść samą, ale jest również idealna jako dodatek do obiadu - dzisiaj proponuję z szarpaną wieprzowiną i kolorową pomidorową salsą. Pycha!
Ingredients
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego tymianku
- wędzona papryka
- sól i pieprz
- 1 litr wody
- 2-3 kukurydze
- 1 łyżka masła
- 2 litry wody
- 1 pomidor malinowy
- garść żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 1 pęczek bazylii
- oliwa z oliwek
Instructions
-
Do szybkowaru wrzucamy pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek i wkładamy natartą papryką, solą i pieprzem szynkę wieprzową. Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli, wrzucamy tymianek i dusimy ok 30 minut
-
W międzyczasie do garnka wrzucamy kukurydze, łyżkę soli, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem ok 30-45 minut- w zależności od tego jak duże są kukurydze
-
Po ugotowaniu kukurydzy odsączamy je i smarujemy masłem oraz posypujemy solą
-
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do nich posiekaną bazylię i drobno pokrojoną szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy
-
Z szybkowaru wyciągamy szynkę, przekładamy do naczynia i widelcami rozdzielamy włókna mięsa. Można podlać ją trochę wywarem z garnka, aby była bardziej wilgotna
-
Serwujemy porcje szarpanej wieprzowiny z salsą i gotowaną kukurydzą
Leave a Comment