Szarpana wieprzowina z kolorową salsą pomidorową i gotowaną kukurydzą

Czerwiec to dla mnie początek lata. To nic, że oficjalnie przyjdzie ono pod koniec miesiąca, ale już teraz doświadczamy takich upałów, że można spokojnie mówić o letniej pogodzie. A skoro mamy lato, to nie może zabraknąć gotowanej kukurydzy. Ja lubię ją jeść samą, ale jest również idealna jako dodatek do obiadu – dzisiaj proponuję z szarpaną wieprzowiną i kolorową pomidorową salsą. Pycha!

 

Składniki:

Szarpana wieprzowina

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz
  • 1 litr wody

Gotowana kukurydza

  • 2-3 kukurydze
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 2 litry wody

Salsa pomidorowa

  • 1 pomidor malinowy
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • szalotka
  • pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Do szybkowaru wrzucamy pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek i wkładamy natartą papryką, solą i pieprzem szynkę wieprzową. Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli, wrzucamy tymianek i dusimy ok 30 minut.
  2. W międzyczasie do garnka wrzucamy kukurydze, łyżkę soli, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem ok 30-45 minut- w zależności od tego jak duże są kukurydze.
  3. Po ugotowaniu kukurydzy odsączamy je i smarujemy masłem oraz posypujemy solą.
  4. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do nich posiekaną bazylię i drobno pokrojoną szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy.
  5. Z szybkowaru wyciągamy szynkę, przekładamy do naczynia i widelcami rozdzielamy włókna mięsa. Można podlać ją trochę wywarem z garnka, aby była bardziej wilgotna.
  6. Serwujemy porcje szarpanej wieprzowiny z salsą i gotowaną kukurydzą.

 

 

Szarpana wieprzowina z kolorową salsą pomidorową i gotowaną kukurydzą

Czerwiec to dla mnie początek lata. To nic, że oficjalnie przyjdzie ono pod koniec miesiąca, ale już teraz doświadczamy takich upałów, że można spokojnie mówić o letniej pogodzie. A skoro mamy lato, to nie może zabraknąć gotowanej kukurydzy. Ja lubię ją jeść samą, ale jest również idealna jako dodatek do obiadu - dzisiaj proponuję z szarpaną wieprzowiną i kolorową pomidorową salsą. Pycha!

Ingredients

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz
  • 1 litr wody
  • 2-3 kukurydze
  • 1 łyżka masła
  • 2 litry wody
  • 1 pomidor malinowy
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 szalotka
  • 1 pęczek bazylii
  • oliwa z oliwek

Instructions

  1. Do szybkowaru wrzucamy pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek i wkładamy natartą papryką, solą i pieprzem szynkę wieprzową. Zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli, wrzucamy tymianek i dusimy ok 30 minut

  2. W międzyczasie do garnka wrzucamy kukurydze, łyżkę soli, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem ok 30-45 minut- w zależności od tego jak duże są kukurydze

  3. Po ugotowaniu kukurydzy odsączamy je i smarujemy masłem oraz posypujemy solą

  4. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do nich posiekaną bazylię i drobno pokrojoną szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Całość mieszamy

  5. Z szybkowaru wyciągamy szynkę, przekładamy do naczynia i widelcami rozdzielamy włókna mięsa. Można podlać ją trochę wywarem z garnka, aby była bardziej wilgotna

  6. Serwujemy porcje szarpanej wieprzowiny z salsą i gotowaną kukurydzą