Jagodowa pana cotta z polewą z jagód

Przyszedł sezon na jagody, więc w tym roku zaczynamy z pana cotta. Prosty deser, który zrobicie dosłownie w kilkanaście minut mogliście zobaczyć już na blogu tu i tu w wersji na bazie żelatyny i z agarem. Ja jednak, ze względu na konsystencję wolę tą pierwszą.

Dzięki dodatkowi jagód nasza pana cotta zyskała przepiękny fioletowy kolor. Do tego polewa zrobiona ze zmiksowanego dżemu z okiem z pomarańczy – ciężko się oprzeć.

Składniki:

Pana cotta jagodowa

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • nasiona z laski wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka dżemu jagodowego (samej galaretki, bez owoców)

Polewa jagodowa

  • 3 łyżki dżemu jagodowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. W miseczce żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do nasiąknięcia.
  2. W rondelku mieszamy śmietankę z wanilią i cukrem i zagotowujemy.
  3. Kiedy tyko śmietanka się zagotuje wyłączamy ogień i dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści, a następnie dodajemy dżem i ponownie mieszamy.
  4. Przez sitko, aby uniknąć grudek przelewamy śmietankę do kokiłek lub słoiczków i odstawiamy do ostudzenia a następnie chłodzimy w lodówce min. 2 godziny, aby masa stężała.
  5. Kiedy pana cotta się chłodzi przygotowujemy polewę. Dżem blendujemy z sokiem z pomarańczy i gotowe.
  6. Pana cottę podajemy schłodzoną i polaną naszą jagodową polewą.

 

 

 

Przyszedł sezon na jagody, więc w tym roku zaczynamy z pana cotta. Prosty deser, który zrobicie dosłownie w kilkanaście minut mogliście zobaczyć już na blogu tu i tu w wersji na bazie żelatyny i z agarem. Ja jednak, ze względu na konsystencję wolę tą pierwszą.

Dzięki dodatkowi jagód nasza pana cotta zyskała przepiękny fioletowy kolor. Do tego polewa zrobiona ze zmiksowanego dżemu z okiem z pomarańczy – ciężko się oprzeć.

Ingredients

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • nasiona z laski wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka dżemu jagodowego samej galaretki, bez owoców
  • 3 łyżki dżemu jagodowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Instructions

  1. W miseczce żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do nasiąknięcia

  2. W rondelku mieszamy śmietankę z wanilią i cukrem i zagotowujemy

  3. Kiedy tyko śmietanka się zagotuje wyłączamy ogień i dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści, a następnie dodajemy dżem i ponownie mieszamy

  4. Przez sitko, aby uniknąć grudek przelewamy śmietankę do kokiłek lub słoiczków i odstawiamy do ostudzenia a następnie chłodzimy w lodówce min. 2 godziny, aby masa stężała

  5. Kiedy pana cotta się chłodzi przygotowujemy polewę. Dżem blendujemy z sokiem z pomarańczy i gotowe

  6. Pana cottę podajemy schłodzoną i polaną naszą jagodową polewą