Sernik dyniowo-imbirowy z solonym karmelem

Podobno ten sernik przebił moje mini serniczki chałwowe z polewą ze słonego karmelu. Każdy, kto jest fanem dyni zakocha się w tym serniku – wilgotny, ale zarazem puszysty, o pięknym pomarańczowym kolorze. Dynia i imbir fantastycznie się komponują ze sobą, a słony karmel – no cóż, jego nigdy za dużo

😉 Gwarantuję Wam, że nie da się mu oprzeć i zniknie w mgnieniu oka. Ja udekorowałam go dodatkowo maślanymi herbatnikami – tymi samym, które użyłam do zrobienia spodu, rurkami z kremem, granolą i kawałkami świeżego ananasa, dla dodania odrobiny świeżości.

 

Składniki:

Sernik dyniowo-imbirowy

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 kg twarogu
  • 100 g dyni
  • ok 5 cm korzenia imbiru
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 łyżka masła

Słony karmel

  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Herbatniki razem z masłem miksujemy w blenderze, a następnie mieszamy z łyżką oleju kokosowego i wykładamy nimi spód formy do pieczenia wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 10-15 minut.
  2. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy razem z pokrojonym kawałkiem imbiru, aż zmiękną. Następnie miksujemy na gładkie puree.
  3. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy, dodajemy jajko, zmiksowaną dynię z imbirem, mąkę i mieszamy na gładką masę.
  4. Kiedy składniki się połączą dodajemy cukier i ponownie dokładnie mieszamy.
  5. Masę przekładamy do formy ze spodem z herbatników (moja forma ma 23 cm) i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Aby wierzch się nie spalił przykrywamy folią aluminiową na czas pieczenia.
  6. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłym piekarniku, aby nie opadł.
  7. Podczas gdy sernik stygnie przygotowujemy słony karmel. Na patelni roztapiamy pół szklanki cukru z łyżeczką wody. Kiedy zacznie się pienić dolewamy 50 ml wody, mieszamy dokładnie i na sam koniec dodajemy 1 łyżkę masła i szczyptę soli. Karmel powinien mieć płynną, szklistą konsystencję.
  8. Podajemy po ostudzeniu, polany słonym karmelem i udekorowany wedle uznania.

 

 

 

 

 

Sernik dyniowo-imbirowy z solonym karmelem

Podobno ten sernik przebił moje mini serniczki chałwowe z polewą ze słonego karmelu. Każdy, kto jest fanem dyni zakocha się w tym serniku – wilgotny, ale zarazem puszysty, o pięknym pomarańczowym kolorze. Dynia i imbir fantastycznie się komponują ze sobą, a słony karmel – no cóż, jego nigdy za dużo 😉 

Gwarantuję Wam, że nie da się mu oprzeć i zniknie w mgnieniu oka. Ja udekorowałam go dodatkowo maślanymi herbatnikami – tymi samym, które użyłam do zrobienia spodu, rurkami z kremem i kawałkami świeżego ananasa, dla dodania odrobiny świeżości.

Ingredients

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 kg twarogu
  • 100 g dyni
  • ok 5 cm korzenia imbiru
  • 150 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Instructions

  1. Herbatniki razem z masłem miksujemy w blenderze, a następnie mieszamy z łyżką oleju kokosowego i wykładamy nimi spód formy do pieczenia wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 10-15 minut

  2. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy razem z pokrojonym kawałkiem imbiru, aż zmiękną. Następnie miksujemy na gładkie puree

  3. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy, dodajemy jajko, zmiksowaną dynię z imbirem, mąkę i mieszamy na gładką masę

  4. Kiedy składniki się połączą dodajemy cukier i ponownie dokładnie mieszamy

  5. Masę przekładamy do formy ze spodem z herbatników (moja forma ma 23 cm) i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka. Aby wierzch się nie spalił przykrywamy folią aluminiową na czas pieczenia

  6. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłym piekarniku, aby nie opadł

  7. Podczas gdy sernik stygnie przygotowujemy słony karmel. Na patelni roztapiamy pół szklanki cukru z łyżeczką wody. Kiedy zacznie się pienić dolewamy 50 ml wody, mieszamy dokładnie i na sam koniec dodajemy 1 łyżkę masła i szczyptę soli. Karmel powinien mieć płynną, szklistą konsystencję

  8. Podajemy po ostudzeniu, polany słonym karmelem i udekorowany wedle uznania