Tort Szwarcwaldzki z brownie

Nie jest to najbardziej klasyczna wersja tortu szwarcwaldzkiego, ponieważ ta tradycyjna zakłada kilka warstw ciasta czekoladowego. Ja postanowiłam pójść krok dalej i wykorzystałam brownie. Tort ten oryginalnie wywodzi się z Niemiec i zwykle przekładany jest bitą śmietaną i wiśniami.

Intensywnie czekoladowe brownie fantastycznie komponuje się z kremowym kremem mascarpone i kwaśnymi wiśniami w zalewie.

 

Składniki:

Brownie

  • 200 g masła
  • 600 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Wiśnie w zalewie

Przygotowanie:

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę.
  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do dwóch form wyłożonych pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami.
  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje. Odstawiamy do ostudzenia.
  5. Podczas gdy ciasto stygnie miksujemy razem mascarpone z kremówką i cukrem pudrem.
  6. Brownie przekładamy połową kremu, wtykamy w niego wiśnie i kładziemy drugi placek, pokrywając resztą kremu i układamy na nim wiśnie. Można też dodać kawałki czekolady i owoce granatu.

 

 

Tort Szwarcwaldzki z brownie

Nie jest to najbardziej klasyczna wersja tortu szwarcwaldzkiego, ponieważ ta tradycyjna zakłada kilka warstw ciasta czekoladowego. Ja postanowiłam pójść krok dalej i wykorzystałam brownie. Tort ten oryginalnie wywodzi się z Niemiec i zwykle przekładany jest bitą śmietaną i wiśniami.

Intensywnie czekoladowe brownie fantastycznie komponuje się z kremowym kremem mascarpone i kwaśnymi wiśniami w zalewie.

Ingredients

  • 200 g masła
  • 600 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 500 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiśnie w zalewie

Instructions

  1. W rondelku stapiamy masło i kiedy całkiem się rozpuści dodajemy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy razem na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia

  2. W misce miksujemy razem jajka z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy czekoladę z masłem i dalej miksujemy na gładką masę

  3. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i przelewamy do dwóch form wyłożonych pergaminem i z posmarowanymi masłem brzegami

  4. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 20-30 minut. Patyczek nie musi być suchy – ciasto może być nie do końca ścięte w środku – po ostudzeniu jego konsystencje stężeje. Odstawiamy do ostudzenia

  5. Podczas gdy ciasto stygnie miksujemy razem mascarpone z kremówką i cukrem pudrem

  6. Brownie przekładamy połową kremu, wtykamy w niego wiśnie i kładziemy drugi placek, pokrywając resztą kremu i układamy na nim wiśnie. Można też dodać kawałki czekolady i owoce granatu