Łosoś teriyaki z warzywami i dzikim ryżem

Łosoś teriyaki to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania tej ryby – sos jest lekko słodki, jednocześnie słony i intensywny w smaku. Nie potrzeba do niego w zasadzie dodatkowych składników do marynaty, ale żeby troch jeszcze podpić ten smak ja zawsze używamy czosnku, chilli i imbiru – to jest taka eksplozja smaku, że nikt się jej nie oprze. 

Do tego dziki ryż i chrupiące warzywa z olejem sezamowym i sezamem – idealne połączenie. Nie musicie tego robić, ale ja uwielbiam, jak łosoś mocno się podpiecze i mięso z góry jest super chrupiące!

 

Składniki:

Łosoś teriyaki

  • 500 g łososia
  • 5 łyżek sosu teryiaki
  • 2 ząbki czosnku
  • awałek pokrojonego drobno imbiru
  • nitki chilli

Warzywa z patelni

  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • cebula dymka
  • 2 łyżki sezamu
  • olej sezamowy
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy sos teriyaki, dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz nitki chilli i razem mieszamy.
  • Łososia kroimy w porcje i układamy w misce, zanurzając go w marynacie. Warto marynować go co najmniej godzinę.
  • Marchewki i paprykę kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju sezamowego z posiekaną dolą częścią dymki i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Na suchej patelni prażymy sezam – dodajemy go do warzyw, zostawiając trochę do dekoracji.
  • Łososia grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Podczas gdy łosoś się grillujem odcedzamy marynatę od czosnku, chilli i imbiru i redukujemy sos, dodając na koniec 2 łyżki oleju sezamowego.
  • Zgrillowango łososia podajemy z warzywami i np. dzikim ryżem, polewając sosem.

 

 

 

Łosoś teriyaki z warzywami i dzikim ryżem

Łosoś teriyaki to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania tej ryby – sos jest lekko słodki, jednocześnie słony i intensywny w smaku. Nie potrzeba do niego w zasadzie dodatkowych składników do marynaty, ale żeby troch jeszcze podpić ten smak ja zawsze używamy czosnku, chilli i imbiru – to jest taka eksplozja smaku, że nikt się jej nie oprze. 

Do tego dziki ryż i chrupiące warzywa z olejem sezamowym i sezamem – idealne połączenie. Nie musicie tego robić, ale ja uwielbiam, jak łosoś mocno się podpiecze i mięso z góry jest super chrupiące!

Ingredients

  • 500 g łososia
  • 5 łyżek sosu teryiaki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pokrojonego drobno imbiru
  • nitki chilli
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki sezamu
  • olej sezamowy
  • 1 łyżeczka miodu

Instructions

  1. Do miski wlewamy sos teryiaki, dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz nitki chilli i razem mieszamy

  2. Łososia kroimy w porcje i układamy w misce, zanurzając go w marynacie. Warto marynować go co najmniej godzinę

  3. Marchewki i paprykę kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju sezamowego z posiekaną dolą częścią dymki i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

  4. Na suchej patelni prażymy sezam – dodajemy go do warzyw, zostawiając trochę do dekoracji

  5. Łososia grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron

  6. Podczas gdy łosoś się grillujem odcedzamy marynatę od czosnku, chilli i imbiru i redukujemy sos, dodając na koniec 2 łyżki oleju sezamowego

  7. Zgrillowango łososia podajemy z warzywami i np. dzikim ryżem, polewając sosem