Ciasto marchewkowe z jabłkową nutą polane glazurą z białej czekolady

Czy są tu fani ciasta marchewkowego? Jeżeli tak, to myślę, że to Wam się spodoba – jest oczywiście supermarchewkowe, ale złamane odrobinę dodatkiem tartego jabłka, dzięki czemu zyskuje na kwasowości, a kilka łyżek mielonych migdałów potęguje orzechową nutę. Oczywiście nie mogło zabraknąć cynamonu.

Ciasto nie ma w sobie za dużo cukru, a to między innymi dlatego, że z wierzchu polane jest glazurą z białej czekolady, która jest bardzo słodka sama w sobie. Ale całość pięknie się łączy i smakuje bosko.

 

Składniki:

Ciasto

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g startej marchewki
  • 1 starte małe jabłko
  • 200 g mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Glazura z białej czekolady

  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich cukier puder i dalej ubijając na najwyższych obrotach stopniowo dolewamy olej.
  2. Suche składniki przesiewamy razem.
  3. Do ubitych jajek dodajemy startą na drobnych oczkach marchew i jabłko i mieszamy dokładnie, a na koniec dodajemy wymieszane suche składniki. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się.
  4. Przelewamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąka formy i pieczemy w 150 stopniach ok 30 minut – do suchego patyczka.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do ostudzenia i szykujemy glazurę.
  6. W rondelku podgrzewamy kremówkę i zanim się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
  7. Tak przygotowaną glazurą polewamy ciasto i dekorujemy orzechami – np. nerkowcami lub pekan.

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe z jabłkową nutą polane glazurą z białej czekolady

Czy są tu fani ciasta marchewkowego? Jeżeli tak, to myślę, że to Wam się spodoba – jest oczywiście supermarchewkowe, ale złamane odrobinę dodatkiem tartego jabłka, dzięki czemu zyskuje na kwasowości, a kilka łyżek mielonych migdałów potęguje orzechową nutę. Oczywiście nie mogło zabraknąć cynamonu. Ciasto nie ma w sobie za dużo cukru, a to między innymi dlatego, że z wierzchu polane jest glazurą z białej czekolady, która jest bardzo słodka sama w sobie. Ale całość pięknie się łączy i smakuje bosko.

Ingredients

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g startej marchewki
  • 1 starte małe jabłko
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 150m ml ml śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Instructions

  1. Jajka ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich cukier puder i dalej ubijając na najwyższych obrotach stopniowo dolewamy olej

  2. Suche składniki przesiewamy razem

  3. Do ubitych jajek dodajemy startą na drobnych oczkach marchew i jabłko i mieszamy dokładnie, a na koniec dodajemy wymieszane suche składniki. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się

  4. Przelewamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąka formy i pieczemy w 150 stopniach ok 30 minut – do suchego patyczka

  5. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do ostudzenia i szykujemy glazurę

  6. W rondelku podgrzewamy kremówkę i zanim się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy

  7. Tak przygotowaną glazurą polewamy ciasto i dekorujemy orzechami – np. nerkowcami lub pekan