Sałatka z figą, burakiem, winogronem i kremowym kozim serem

Pewne dania są zarezerwowane dla specyficznej pory roku, ale są też takie, które sprawdzą się świetnie bez względu na pogodę za oknem. Szczególnie teraz, jeśli potrzebujecie dużej dawki witamin! Ta sałatka, poza tym, że jest nieziemsko kolorowa, to jeszcze łączy moje ulubione smaki – słodkie i słone.

Lubię mieć owoce w sałatkach – podkręcają słone elementu i dodają im świeżości. Mam nadzieję, że połączenie koziego sera z burakiem jeszcze się Wam nie znudziło.

 

Składniki:

  • 100 g kremowego serka koziego
  • 3-4 figi
  • 100 g zielonych winogron
  • 1 pieczony burak
  • 4 łyżki kukurydzy
  • Roszponka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Roszponkę i owoce dokładnie myjemy. Buraka obieramy i kroimy w plasterki.
  2. Figi kroimy w ćwiartki, winogrona na połówki.
  3. W półmisku układamy roszponkę, dodajemy buraka, figi, winogron, kukurydzę i kawałki kremowego serka koziego.
  4. Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i skrapiamy nim sałatkę.

 

 

 

Sałatka z figą, burakiem, winogronem i kremowym kozim serem

Pewne dania są zarezerwowane dla specyficznej pory roku, ale są też takie, które sprawdzą się świetnie bez względu na pogodę za oknem. Szczególnie teraz, jeśli potrzebujecie dużej dawki witamin! Ta sałatka, poza tym, że jest nieziemsko kolorowa, to jeszcze łączy moje ulubione smaki – słodkie i słone. 

Lubię mieć owoce w sałatkach – podkręcają słone elementu i dodają im świeżości. Mam nadzieję, że połączenie koziego sera z burakiem jeszcze się Wam nie znudziło.

Ingredients

  • 100 g kremowego serka koziego
  • 3-4 figi
  • 100 g zielonych winogron
  • 1 pieczony burak
  • 4 łyżki kukurydzy
  • roszponka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Instructions

  1. Roszponkę i owoce dokładnie myjemy. Buraka obieramy i kroimy w plasterki

  2. Figi kroimy w ćwiartki, winogrona na połówki

  3. W półmisku układamy roszponkę, dodajemy buraka, figi, winogron, kukurydzę i kawałki kremowego serka koziego

  4. Sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i skrapiamy nim sałatkę