Makaronowe muszle nadziewane prosciutto, ricottą i szpinakiem

Makarony mają tyle odmian i form, że aż ciężko się nimi znudzić. Jednym z moich ulubionych jest conchiglioni, czyli makaronowe muszle. Nie dość, że wygląda pięknie, to jeszcze można go nadziewać i to jest już istne szaleństwo – trochę jak canneloni, ale jeszcze ładniejszym wydaniu.

Ja bardzo lubię faszerować muszle nadzieniem z kremowej ricotty z dodatkiem prosciutto i szpinaku – bardzo aromatyczne i delikatnie. Nie może oczywiście zabraknąć pysznego sosu pomidorowego, w którym całość jest zapieczona.

 

Składniki:

  • 1 opakowane ok 200 g makaronu conchiglioni
  • 1 opakowanie prosciutto
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 200 g sera ricotta
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Prosciutto siekamy, przekładamy do miski, dodajemy ricottę i posiekane 2 ząbki czosnku.
  2. Szpinak płuczemy, siekamy na drobniejsze kawałki i podsmażamy na odrobinie masła, aby odparować wodę. Dodajemy do szynki i ricotty, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Surowe muszle faszerujemy nadzieniem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Całość zalewamy sosem pomidorowym z pomidorów pelati wymieszanych z posiekanym ząbkiem czosnku i bazylią.
  5. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy ok 20-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, posypujemy parmezanem i podpiekamy.

 

 

Makaronowe muszle nadziewane prosciutto, ricottą i szpinakiem

Makaronowe muszle nadziewane prosciutto, ricottą i szpinakiem

Makarony mają tyle odmian i form, że aż ciężko się nimi znudzić. Jednym z moich ulubionych jest conchiglioni, czyli makaronowe muszle. Nie dość, że wygląda pięknie, to jeszcze można go nadziewać i to jest już istne szaleństwo – trochę jak canneloni, ale jeszcze ładniejszym wydaniu. 

Ja bardzo lubię faszerować muszle nadzieniem z kremowej ricotty z dodatkiem prosciutto i szpinaku – bardzo aromatyczne i delikatnie. Nie może oczywiście zabraknąć pysznego sosu pomidorowego, w którym całość jest zapieczona.

Ingredients

  • 1 opakowane ok 200 g makaronu conchiglioni
  • 1 opakowanie szynki prosciutto ok 100 g
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 200 g sera ricotta
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Prosciutto siekamy, przekładamy do miski, dodajemy ricottę i posiekane 2 ząbki czosnku

  2. Szpinak płuczemy, siekamy na drobniejsze kawałki i podsmażamy na odrobinie masła, aby odparować wodę. Dodajemy do kurczaka i ricotty, doprawiamy solą i pieprzem

  3. Surowe muszle faszerujemy nadzieniem i układamy w naczyniu żaroodpornym

  4. Całość zalewamy sosem pomidorowym z pomidorów pelati wymieszanych z posiekanym ząbkiem czosnku i bazylią

  5. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy ok 20-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, posypujemy parmezanem i podpiekamy