Łosoś z warzywami pieczony w kieszonkach

Kiedy mam ochotę na cos super zdrowego i z jak najmniejszą ilością tłuszczu sięgam po pieczenie w kieszonkach. Po pierwsze warzywa i mięso wtedy są bardzo delikatne, trochę uparowane we własnych sokach, a do tego niesamowicie aromatyczne, bo cała esencja krąży w zamkniętym obiegu. Wystarczy kilka składników i możecie mieć pyszny obiad.

Polecam szczególnie w ten sposób przygotowywać ryby – np. łososia oraz marchew i pietruszkę – z czosnkiem i tymiankiem smakują nieziemsko, a taki sposób obróbki termicznej wydobywa z nich wspaniałą słodycz.

 

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • ok 6-7 ząbków czosnku
  • pęczek tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Z folii aluminiowej przygotowujemy kieszonki na warzywa – arkusz składamy na pół i zaginamy boki trzykrotnie, pozostawiając otwórz, przez który włożymy warzywa.
  2. Łososia płuczemy i odsączamy. Czosnek kroimy w plasterki – 3 plasterki, a resztę rozgniatamy w łupinie.
  3. Marchew i pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Do saszetek wrzucamy oddzielnie marchew i oddzielnie pietruszkę, dodajemy kilka gałązek tymianku, po dwa ząbki czosnku z łupinami, lekko skrapiamy oliwą, doprawiamy i zamykamy saszetki.
  4. Na środku blaszki układamy duży arkusz folii, skrapiamy go delikatnie oliwą i układamy skórą do dołu. Na nim kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i gałązki tymianku i również z góry skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
  5. Łososia przykrywamy drugim arkuszem szczelnie zawijając ze sobą brzegi, obok niego układamy saszetki z warzywami i pieczemy ok 20 minut.
  6. Podajemy np. z kaszą pęczak lub inną kaszą czy ryżem.

 

 

 

Łosoś z warzywami pieczony w kieszonkach

Kiedy mam ochotę na cos super zdrowego i z jak najmniejszą ilością tłuszczu sięgam po pieczenie w kieszonkach. Po pierwsze warzywa i mięso wtedy są bardzo delikatne, trochę uparowane we własnych sokach, a do tego niesamowicie aromatyczne, bo cała esencja krąży w zamkniętym obiegu. Wystarczy kilka składników i możecie mieć pyszny obiad. 

Polecam szczególnie w ten sposób przygotowywać ryby – np. łososia oraz marchew i pietruszkę – z czosnkiem i tymiankiem smakują nieziemsko, a taki sposób obróbki termicznej wydobywa z nich wspaniałą słodycz.

Ingredients

  • 500 g filetu z łososia
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • ok 6-7 ząbków czosnku
  • pęczek tymianku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Z folii aluminiowej przygotowujemy kieszonki na warzywa – arkusz składamy na pół i zaginamy boki trzykrotnie, pozostawiając otwórz, przez który włożymy warzywa

  2. Łososia płuczemy i odsączamy. Czosnek kroimy w plasterki – 3 plasterki, a resztę rozgniatamy w łupinie

  3. Marchew i pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Do saszetek wrzucamy oddzielnie marchew i oddzielnie pietruszkę, dodajemy kilka gałązek tymianku, po dwa ząbki czosnku z łupinami, lekko skrapiamy oliwą, doprawiamy i zamykamy saszetki

  4. Na środku blaszki układamy duży arkusz folii, skrapiamy go delikatnie oliwą i układamy skórą do dołu. Na nim kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i gałązki tymianku i również z góry skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem

  5. Łososia przykrywamy drugim arkuszem szczelnie zawijając ze sobą brzegi, obok niego układamy saszetki z warzywami i pieczemy ok 20 minut

  6. Podajemy np. z kaszą pęczak lub inną kaszą czy ryżem