Łosoś z warzywami pieczony w kieszonkach
Kiedy mam ochotę na cos super zdrowego i z jak najmniejszą ilością tłuszczu sięgam po pieczenie w kieszonkach. Po pierwsze warzywa i mięso wtedy są bardzo delikatne, trochę uparowane we własnych sokach, a do tego niesamowicie aromatyczne, bo cała esencja krąży w zamkniętym obiegu. Wystarczy kilka składników i możecie mieć pyszny obiad.
Polecam szczególnie w ten sposób przygotowywać ryby – np. łososia oraz marchew i pietruszkę – z czosnkiem i tymiankiem smakują nieziemsko, a taki sposób obróbki termicznej wydobywa z nich wspaniałą słodycz.
Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- ok 6-7 ząbków czosnku
- pęczek tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Z folii aluminiowej przygotowujemy kieszonki na warzywa – arkusz składamy na pół i zaginamy boki trzykrotnie, pozostawiając otwórz, przez który włożymy warzywa.
- Łososia płuczemy i odsączamy. Czosnek kroimy w plasterki – 3 plasterki, a resztę rozgniatamy w łupinie.
- Marchew i pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Do saszetek wrzucamy oddzielnie marchew i oddzielnie pietruszkę, dodajemy kilka gałązek tymianku, po dwa ząbki czosnku z łupinami, lekko skrapiamy oliwą, doprawiamy i zamykamy saszetki.
- Na środku blaszki układamy duży arkusz folii, skrapiamy go delikatnie oliwą i układamy skórą do dołu. Na nim kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i gałązki tymianku i również z góry skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
- Łososia przykrywamy drugim arkuszem szczelnie zawijając ze sobą brzegi, obok niego układamy saszetki z warzywami i pieczemy ok 20 minut.
- Podajemy np. z kaszą pęczak lub inną kaszą czy ryżem.
Łosoś z warzywami pieczony w kieszonkach
Kiedy mam ochotę na cos super zdrowego i z jak najmniejszą ilością tłuszczu sięgam po pieczenie w kieszonkach. Po pierwsze warzywa i mięso wtedy są bardzo delikatne, trochę uparowane we własnych sokach, a do tego niesamowicie aromatyczne, bo cała esencja krąży w zamkniętym obiegu. Wystarczy kilka składników i możecie mieć pyszny obiad.
Polecam szczególnie w ten sposób przygotowywać ryby – np. łososia oraz marchew i pietruszkę – z czosnkiem i tymiankiem smakują nieziemsko, a taki sposób obróbki termicznej wydobywa z nich wspaniałą słodycz.
Ingredients
- 500 g filetu z łososia
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- ok 6-7 ząbków czosnku
- pęczek tymianku
- sól i pieprz
Instructions
-
Z folii aluminiowej przygotowujemy kieszonki na warzywa – arkusz składamy na pół i zaginamy boki trzykrotnie, pozostawiając otwórz, przez który włożymy warzywa
-
Łososia płuczemy i odsączamy. Czosnek kroimy w plasterki – 3 plasterki, a resztę rozgniatamy w łupinie
-
Marchew i pietruszki obieramy i kroimy w słupki. Do saszetek wrzucamy oddzielnie marchew i oddzielnie pietruszkę, dodajemy kilka gałązek tymianku, po dwa ząbki czosnku z łupinami, lekko skrapiamy oliwą, doprawiamy i zamykamy saszetki
-
Na środku blaszki układamy duży arkusz folii, skrapiamy go delikatnie oliwą i układamy skórą do dołu. Na nim kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i gałązki tymianku i również z góry skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem
-
Łososia przykrywamy drugim arkuszem szczelnie zawijając ze sobą brzegi, obok niego układamy saszetki z warzywami i pieczemy ok 20 minut
-
Podajemy np. z kaszą pęczak lub inną kaszą czy ryżem
Leave a Comment