Pikantne łódeczki ziemniaczane z parmezanem

Naszła mnie kiedyś ochota na łódeczki ziemniaczane – takie chrupiące i pikantne z serowym dodatkiem. Nie czekałam długo – miałam akurat parmezan w lodówce, ziemniaki i masę przypraw więc w pół godziny wyczarowałam sobie pyszną przekąskę. Mięciutkie w środku i super chrupkie na zewnątrz były idealne.

Do tego domowy ketchup mojego Taty i nie potrzeba nic więcej. Takie łódeczki będą także idealne jako dodatek do steków lub burgerów.

 

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pierzu cayenne
  • sól i kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – mogą być lekko twardawe w środku, ważne, aby się nie rozgotowały.
  2. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy e w łódeczki, wrzucamy do miski, dodajemy paprykę, pieprz kolorowy i cayenne, parmezan i 2 łyżki oliwy i mieszamy delikatnie.
  3. Układamy na pergaminie na blaszce i pieczemy ok 15-20 minut aż staną się rumiane i chrupkie. Na koniec solimy i serwujemy póki są ciepłe.

 

 

 

Pikantne łódeczki ziemniaczane z parmezanem

Naszła mnie kiedyś ochota na łódeczki ziemniaczane – takie chrupiące i pikantne z serowym dodatkiem. Nie czekałam długo – miałam akurat parmezan w lodówce, ziemniaki i masę przypraw więc w pół godziny wyczarowałam sobie pyszną przekąskę. Mięciutkie w środku i super chrupkie na zewnątrz były idealne. 

Do tego domowy ketchup mojego Taty i nie potrzeba nic więcej. Takie łódeczki będą także idealne jako dodatek do steków lub burgerów.

Ingredients

  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pierzu cayenne
  • sól i kolorowy pieprz do smaku

Instructions

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – mogą być lekko twardawe w środku, ważne, aby się nie rozgotowały

  2. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy e w łódeczki, wrzucamy do miski, dodajemy paprykę, pieprz kolorowy i cayenne, parmezan i 2 łyżki oliwy i mieszamy delikatnie

  3. Układamy na pergaminie na blaszce i pieczemy ok 15-20 minut aż staną się rumiane i chrupkie. Na koniec solimy i serwujemy póki są ciepłe