Pikantne łódeczki ziemniaczane z parmezanem
Naszła mnie kiedyś ochota na łódeczki ziemniaczane – takie chrupiące i pikantne z serowym dodatkiem. Nie czekałam długo – miałam akurat parmezan w lodówce, ziemniaki i masę przypraw więc w pół godziny wyczarowałam sobie pyszną przekąskę. Mięciutkie w środku i super chrupkie na zewnątrz były idealne.
Do tego domowy ketchup mojego Taty i nie potrzeba nic więcej. Takie łódeczki będą także idealne jako dodatek do steków lub burgerów.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki pierzu cayenne
- sól i kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – mogą być lekko twardawe w środku, ważne, aby się nie rozgotowały.
- Po ugotowaniu ziemniaków kroimy e w łódeczki, wrzucamy do miski, dodajemy paprykę, pieprz kolorowy i cayenne, parmezan i 2 łyżki oliwy i mieszamy delikatnie.
- Układamy na pergaminie na blaszce i pieczemy ok 15-20 minut aż staną się rumiane i chrupkie. Na koniec solimy i serwujemy póki są ciepłe.
Pikantne łódeczki ziemniaczane z parmezanem
Naszła mnie kiedyś ochota na łódeczki ziemniaczane – takie chrupiące i pikantne z serowym dodatkiem. Nie czekałam długo – miałam akurat parmezan w lodówce, ziemniaki i masę przypraw więc w pół godziny wyczarowałam sobie pyszną przekąskę. Mięciutkie w środku i super chrupkie na zewnątrz były idealne.
Do tego domowy ketchup mojego Taty i nie potrzeba nic więcej. Takie łódeczki będą także idealne jako dodatek do steków lub burgerów.
Ingredients
- 4-5 ziemniaków
- 2 łyżki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki pierzu cayenne
- sól i kolorowy pieprz do smaku
Instructions
-
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – mogą być lekko twardawe w środku, ważne, aby się nie rozgotowały
-
Po ugotowaniu ziemniaków kroimy e w łódeczki, wrzucamy do miski, dodajemy paprykę, pieprz kolorowy i cayenne, parmezan i 2 łyżki oliwy i mieszamy delikatnie
-
Układamy na pergaminie na blaszce i pieczemy ok 15-20 minut aż staną się rumiane i chrupkie. Na koniec solimy i serwujemy póki są ciepłe
Leave a Comment