Placuszki bananowe z brzoskwiniami

Co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami? Odpowiedź jest banalnie prosta – placuszki! Nie wymagają mąki, są bardzo pożywne, aromatyczne, a naturalna słodycz z bananów powoduje, że nie potrzeba do nich dodawać ani grama cukru.

Ja lubię serwować je z odrobiną cytrynowego mascarpone, świeżymi brzoskwiniami, płatkami kokosa i granolą. Ach, jeszcze tylko kubek kawy i można zaczynać dzień.

 

Składniki:

Placuszki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych

Dodatki

  • mascarpone
  • skórka z cytryny
  • płatki kokosowe
  • granola
  • brzoskwinie

Przygotowanie:

  1. Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy jajko, mąkę migdałową i płatki owsiane i mieszamy na gęstą masę.
  2. Na patelni z odrobiną masła lub oleju kokosowego smażymy na złoto z obu stron placuszki.
  3. Podajemy z serkiem mascarpone wymieszanym ze skórką z cytryny, pokrojonymi brzoskwiniami i posypane płatkami migdałowymi i granolą.

 

 

Placuszki bananowe z brzoskwiniami

Co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami? Odpowiedź jest banalnie prosta – placuszki! Nie wymagają mąki, są bardzo pożywne, aromatyczne, a naturalna słodycz z bananów powoduje, że nie potrzeba do nich dodawać ani grama cukru. 

Ja lubię serwować je z odrobiną cytrynowego mascarpone, świeżymi brzoskwiniami, płatkami kokosa i granolą. Ach, jeszcze tylko kubek kawy i można zaczynać dzień.

Ingredients

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • mascarpone
  • skórka z cytryny
  • płatki kokosowe
  • granola
  • brzoskwinie

Instructions

  1. Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy jajko, mąkę migdałową i płatki owsiane i mieszamy na gęstą masę

  2. Na patelni z odrobiną masła lub oleju kokosowego smażymy na złoto z obu stron placuszki

  3. Podajemy z serkiem mascarpone wymieszanym ze skórką z cytryny, pokrojonymi brzoskwiniami i posypane płatkami migdałowymi i granolą