Ramen Tom Kha i chrupiącą wieprzowiną
Pasta Tom Kha kojarzy się pewnie większości z Was z zupą kokosową – i słusznie. Ponieważ lubię eksperymentować w kuchni i wypróbowywać smaki na nowo zdecydowałam się sprawdzić, jak będzie smakował ramen z dodatkiem tej właśnie pasty. I wiecie co – było warto!
Jest pyszny, aromatyczni i bardzo niepowtarzalny.
Składniki:
Baza ramenu
- 500 g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 por
- kawałek selera
- 3 pietruszki
- 3 łyżki pasty Tom Kha
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 nasiona kardamonu
- kawałek kory cynamonowej
Dodatki
- makaron udon
- kapusta pak choi
- marynowana rzepa
- jajko na miękko marynowane z sosie sojowym
- prażony sezam
- pomidorki koktajlowe
- glony nori
Przygotowanie:
- Na blaszce wyłożonej folią lub pergaminem układamy na środku łopatkę – ponacinaną w kratkę os najtłustszej strony, przekrojone na pół cebule w łupinach, marchewki, seler, por i pietruszki.
- Wszystko pieczemy w 220 stopniach przez ok 20-30 minut – chcemy, żeby warzywa się mocno podpiekły a mięso zrumieniło. Nic nie szkodzi, jak trochę się przypalą.
- Ja ramen robię w szybkowarze, bo zajmuje to tylko 40 minut, ale możecie tez gotować tradycyjnie, przez ok 3 godziny. Do garnka wrzucamy pieczone mięso i warzywa (cebule w łupinach), kardamon, anyż, cynamon i gotujemy wszystko razem.
- Po ugotowaniu odcedzam wywar od dodatków, dodaję pastę tom kha, sól i pieprz do smaku i podgrzewam.
- Na sam koniec podgrzewania (nie zagotowywać), dodajemy pokrojoną w ćwiartki kapustę pak choi.
- Mięso z gotowania porcjujemy i dodatkowo przypiekamy na chrupko palnikiem do crème brule – jeśli nie macie palnika można wrzucić je na funkcję grill do piekarnika na chwilę.
- Do miseczek nakładamy porcję makaronu udon, nalewam bulion i układamy dodatki – marynowane jajko, marynowaną rzepę, kawałki marchewki z wywaru, pomidorki koktajlowe, kawałek wieprzowiny i glony nori.
Ramen Tom Kha i chrupiącą wieprzowiną
Pasta Tom Kha kojarzy się pewnie większości z Was z zupą kokosową – i słusznie. Ponieważ lubię eksperymentować w kuchni i wypróbowywać smaki na nowo zdecydowałam się sprawdzić, jak będzie smakował ramen z dodatkiem tej właśnie pasty. I wiecie co – było warto!
Jest pyszny, aromatyczni i bardzo niepowtarzalny.
Ingredients
- 500 g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 por
- 3 pietruszki
- 3 łyżki pasty Tom Kha
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 nasiona kardamonu
- kawałek kory cynamonowej
- makaron udon
- kapusta pak choi
- marynowana rzepa
- jajko na miękko marynowane z sosie sojowym
- prażony sezam
- pomidorki koktajlowe
- glony nori
Instructions
-
Na blaszce wyłożonej folią lub pergaminem układamy na środku łopatkę – ponacinaną w kratkę os najtłustszej strony, przekrojone na pół cebule w łupinach, marchewki, seler, por i pietruszki
-
Wszystko pieczemy w 220 stopniach przez ok 20-30 minut – chcemy, żeby warzywa się mocno podpiekły a mięso zrumieniło. Nic nie szkodzi, jak trochę się przypalą
-
Ja ramen robię w szybkowarze, bo zajmuje to tylko 40 minut, ale możecie tez gotować tradycyjnie, przez ok 3 godziny. Do garnka wrzucamy pieczone mięso i warzywa (cebule w łupinach), kardamon, anyż, cynamon i gotujemy wszystko razem
-
Po ugotowaniu odcedzam wywar od dodatków, dodaję pastę tom kha, sól i pieprz do smaku i podgrzewam
-
Na sam koniec podgrzewania (nie zagotowywać), dodajemy pokrojoną w ćwiartki kapustę pak choi
-
Mięso z gotowania porcjujemy i dodatkowo przypiekamy na chrupko palnikiem do crème brule – jeśli nie macie palnika można wrzucić je na funkcję grill do piekarnika na chwilę
-
Do miseczek nakładamy porcję makaronu udon, nalewam bulion i układamy dodatki – marynowane jajko, marynowaną rzepę, kawałki marchewki z wywaru, pomidorki koktajlowe, kawałek wieprzowiny i glony nori
Leave a Comment