Crumble ze śliwkami, jabłkami i gruszką pod imbirową kruszonką z krówkową polewą

Crumble to chyba jeden z tych deserów, który ewoluuje wraz z porą roku i pasuje do każdej – jak kameleon dostosowuje się d tego, co aktualnie daje nam natura. Jesienią nie może zabraknąć śliwek.

Ja dodałam do nich też gruszki i jabłka. Wszystko schowane pod imbirową kruszonką i podane z domowym sosem krówkowym.

 

Składniki:

Crumble

  • 5-6 śliwek węgierek
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mąki
  • ok 3-4 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki masła

Polewa krówkowa

  • 0,5 szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, dodajmy cynamon i mąkę ziemniaczaną lub z tapioki i mieszamy dokładnie.
  2. W innej misce mieszamy razem płatki owsiane, mąkę, posiekany lub starty drobno imbir, dodajemy masło i zagniatamy na kruszonkę.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy owoce i posypujemy je z góry kruszonką. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, aż kruszonka się zarumieni.
  4. Podczas gdy kruszonka się robi przygotowujemy krówkę – w rondelku w mleku roztapiamy cukier i gotujemy na małym ogniu, kiedy mleko zacznie się pienić dodajemy masło i na bardzo małym ogniu redukujemy, aż sos zgęstnieje.

 

 

 

Crumble ze śliwkami, jabłkami i gruszką pod imbirową kruszonką z krówkową polewą

Crumble to chyba jeden z tych deserów, który ewoluuje wraz z porą roku i pasuje do każdej – jak kameleon dostosowuje się d tego, co aktualnie daje nam natura. Jesienią nie może zabraknąć śliwek.

Ja dodałam do nich też gruszki i jabłka. Wszystko schowane pod imbirową kruszonką i podane z domowym sosem krówkowym.

Ingredients

  • 5-6 śliwek węgierek
  • 2 jabłka
  • gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 yżka mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mąki
  • ok 3-4 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Instructions

  1. Owoce myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, dodajmy cynamon i mąkę ziemniaczaną lub z tapioki i mieszamy dokładnie

  2. W innej misce mieszamy razem płatki owsiane, mąkę, posiekany lub starty drobno imbir, dodajemy masło i zagniatamy na kruszonkę

  3. W naczyniu żaroodpornym układamy owoce i posypujemy je z góry kruszonką. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, aż kruszonka się zarumieni

  4. Podczas gdy kruszonka się robi przygotowujemy krówkę – w rondelku w mleku roztapiamy cukier i gotujemy na małym ogniu, kiedy mleko zacznie się pienić dodajemy masło i na bardzo małym ogniu redukujemy, aż sos zgęstnije