Halloween: Herbatka u czarownicy (Bubble tea)

Nie każdy jest fanem Halloween, ale dla tych, którzy planują szaloną imprezę z tej okazji przygotowałam kilka prostych przepisów, które wyglądają interesująco i są łatwe w wykonaniu. Na pierwszy ogień, prosto z kociołka mamy koktajl czarownicy – mrożona herbata z hibiskusa z miodem i kardamonem.

Do tego kulki z tapioki, czyli tzw. buble tea. Wyglądają jak gałki oczne albo larwy na dnie słoika. Może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje bosko – a przecież o to chodzi w halloween 😉

 

Składniki:

  • 6 łyżek dużych kulek z tapioki
  • 4 łyżki hibiskusu
  • 3 łyżki miodu
  • 3-4 nasiona kardamonu
  • 1,5 litra wody
  • 6 łyżek mleka

Przygotowanie:

  1. Herbatę z hibiskusa i rozgniecione lekko nasiona kardamonu zaparzamy zalewając go wrzątkiem.
  2. Kulki z tapioki gotujemy w wodzie przez ok 5 minut, a następnie przekładamy do szklanek.
  3. Kiedy herbata przestygnie dodajemy miód i mieszamy, a następnie schładzamy w lodówce.
  4. Kulki w szklankach zalewamy herbatą, dodajemy słomki i gotowe. Dla jeszcze bardziej niepokojącego efektu można dodać do każdej po łyżce mleka.

Halloween: Koktajl czarownicy (Bubble tea)

Nie każdy jest fanem Halloween, ale dla tych, którzy planują szaloną imprezę z tej okazji przygotowałam kilka prostych przepisów, które wyglądają interesująco i są łatwe w wykonaniu. Na pierwszy ogień, prosto z kociołka mamy koktajl czarownicy – mrożona herbata z hibiskusa z miodem i kardamonem. 

Do tego kulki z tapioki, czyli tzw. buble tea. Wyglądają jak gałki oczne albo larwy na dnie słoika. Może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje bosko – a przecież o to chodzi w halloween 😉

Ingredients

  • 6 łyżek dużych kulek z tapioki
  • 4 łyżki hibiskusa
  • 3 łyżki miodu
  • 3-4 nasiona kardamonu
  • 1,5 l wody
  • 6 łyżek mleka

Instructions

  1. Herbatę z hibiskusa i rozgniecione lekko nasiona kardamonu zaparzamy zalewając go wrzątkiem

  2. Kulki z tapioki gotujemy w wodzie przez ok 5 minut, a następnie przekładamy do szklanek

  3. Kiedy herbata przestygnie dodajemy miód i mieszamy, a następnie schładzamy w lodówce

  4. Kulki w szklankach zalewamy herbatą, dodajemy słomki i gotowe. Dla jeszcze bardziej niepokojącego efektu można dodać do każdej po łyżce mleka