Z okazji moich urodzin upiekłam do pracy trzy rodzaje ciastek, które spotkały się ze sporym entuzjazmem. Ponieważ serniczki rozbiły bank i najwięcej osób o nie pytało, dlatego też dzielę się przepisem na nie w pierwszej kolejności.
Jest superprosty i bardzo szybki. Serniczki są wilgotne i obłędnie chałwowe, a słony karmel idealnie balansuje tą słodycz. Gwarantuję, że te jeden z tych wypieków, przy których ludzie wylizują papierki 😉
Składniki:
Serniczki
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 kg twarogu
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 150 g chałwy
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
Słony karmel
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka wody
- szczypta soli morskiej
- 100 ml śmietanki kremówki lub mleka
Przygotowanie:
- Do miski wrzucamy twaróg sernikowy, dodajemy jajko, kremówkę i mąkę i mieszamy na gładką masę.
- Kiedy składniki się połączą dodajemy cukier i stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę i wsypujemy orzeszki i ponownie dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do foremek ok 15-20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Aby wierzch się nie spalił przykrywamy folią aluminiową na czas pieczenia.
- Po upieczeniu serniczki zostawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłym piekarniku, aby nie opadły.
- Kiedy serniczki stygną przygotowujemy karmel. Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy aż całkiem się rozpuści i zacznie brązowieć.
- Dodajemy kremówkę lub mleko (jak najtłustsze, żeby się nie zważyło) i dokładnie mieszamy – jeśli karmel będzie za gęsty można dodać trochę kremówki, żeby go rozrzedzić. Powinien być rzadki – zgęstnieje po ostudzeniu.
- Karmel doprawiamy szczyptą soli i polewamy nim serniczki.
Chałwowe mini serniczki ze słonym karmelem
Z okazji moich urodzin upiekłam do pracy trzy rodzaje ciastek, które spotkały się ze sporym entuzjazmem. Ponieważ serniczki rozbiły bank i najwięcej osób o nie pytało, dlatego też dzielę się przepisem na nie w pierwszej kolejności. Jest superprosty i bardzo szybki.
Serniczki są wilgotne i obłędnie chałwowe, a słony karmel idealnie balansuje tą słodycz. Gwarantuję, że te jeden z tych wypieków, przy których ludzie wylizują papierki
Ingredients
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 kg twarogu
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 150 g chałwy
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka wody
- szczypta soli morskiej
- 100 ml śmietanki kremówki lub mleka
Instructions
-
Do miski wrzucamy twaróg sernikowy, dodajemy jajko, kremówkę i mąkę i mieszamy na gładką masę
-
Kiedy składniki się połączą dodajemy cukier i stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę i wsypujemy orzeszki i ponownie dokładnie mieszamy
-
Masę przekładamy do foremek ok 15-20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Aby wierzch się nie spalił przykrywamy folią aluminiową na czas pieczenia
-
Po upieczeniu serniczki zostawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłym piekarniku, aby nie opadły
-
Kiedy serniczki stygną przygotowujemy karmel. Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę i podgrzewamy aż całkiem się rozpuści i zacznie brązowieć
-
Dodajemy kremówkę lub mleko (jak najtłustsze, żeby się nie zważyło) i dokładnie mieszamy – jeśli karmel będzie za gęsty można dodać trochę kremówki, żeby go rozrzedzić. Powinien być rzadki – zgęstnieje po ostudzeniu
-
Karmel doprawiamy szczyptą soli i polewamy nim serniczki
Leave a Comment