Dim sum z kiełkami, karczochem i soczewicą

Ten przepis ma już 3 lata! To były jedne z moich pierwszych dim sumów, jakie zrobiłam, a później w ferworze fotografowania i kolejnych przepisów gdzieś się zapodziały i tak przeleżały 3 lata, aż w końcu do nich się dokopałam! 😊

Ale co to były za pyszne pierożki – z nadzieniem z marynowanych karczochów, kiełków rzodkiewki i soczewicy – pyszne, pożywne i lekkie 😊

 

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 50 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz

  • 1 mała puszka gotowanej na parze soczewicy
  • puszka marynowanych serc karczochów
  • kiełki rzodkiewki
  • kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy przesianą z solą mąkę i dodajemy gorącą wodę. Chwilę mieszamy łyżką, aby ostygło i kiedy jest chłodniejsze dodajemy oliwę oraz zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
  2. Soczewicę lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany czosnek i imbir, pokrojone karczochy i kiełki i mieszamy razem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2mm i wycinamy z niego kwadraty. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu.
  4. Brzegi ciasta łączymy ze sobą zaginając do środka tworząc coś na kształt sakiewki.
  5. Układamy w bambusowym naczyniu do gotowania na parze na przedziurawionym pergaminie i parujemy ok 6-8 minut, aż ciasto stanie się lekko szkliste i ugotowane.

 

 

Dim sum z kiełkami, karczochem i soczewicą

Ten przepis ma już 3 lata! To były jedne z moich pierwszych dim sumów, jakie zrobiłam, a później w ferworze fotografowania i kolejnych przepisów gdzieś się zapodziały i tak przeleżały 3 lata, aż w końcu do nich się dokopałam! 😊 

Ale co to były za pyszne pierożki – z nadzieniem z marynowanych karczochów, kiełków rzodkiewki i soczewicy – pyszne, pożywne i lekkie 😊

Ingredients

  • 1 szklanka mąki
  • 50 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała puszka gotowanej na parze soczewicy
  • 1 puszka marynowanych serc karczochów
  • kiełki rzodkiewki
  • kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Instructions

  1. Do miski wsypujemy przesianą z solą mąkę i dodajemy gorącą wodę. Chwilę mieszamy łyżką, aby ostygło i kiedy jest chłodniejsze dodajemy oliwę oraz zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto

  2. Soczewicę lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany czosnek i imbir, pokrojone karczochy i kiełki i mieszamy razem

  3. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2mm i wycinamy z niego kwadraty. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu

  4. Brzegi ciasta łączymy ze sobą zaginając do środka tworząc coś na kształt sakiewki

  5. Układamy w bambusowym naczyniu do gotowania na parze na przedziurawionym pergaminie i parujemy ok 6-8 minut, aż ciasto stanie się lekko szkliste i ugotowane