Stir fry z wieprzowiną i warzywami w sosie orzechowym

Od jakiegoś czasu bardzo często sięgam do kuchni azjatyckiej gotując w domu. Uwielbiam ją za bogactwo smaków i składników. Wbrew pozorom cale nie oznacza to, że potrawy te są skomplikowane i czasochłonne – wręcz przeciwnie – robi się je szybko i często są to tzw. dania jednogarnkowe.

Ten przepis to moje ostatnie odkrycie i serio mogłam się tym zajadać non stop – pewnie przez ten sos orzechowy – nie ukrywam, jestem strasznym łasuchem, jeśli chodzi o masło orzechowe, a sos bazuje właśnie na paście z orzeszków zimnych 😉

 

Składniki:

  • 300 g schabu bez kości
  • 150 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g makaronu chow mein
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z orzechów ziemnych
  • chilli opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Czosnek drobno siekamy razem z imbirem. Ok 1 łyżeczkę wymieszanego czosnku z imbirem łączymy z miodem i 1 łyżką sosu sojowego i mieszamy.
  2. Łopatkę roimy w paski i dodajemy do przygotowanej marynaty. Trzymamy chwilę a następnie mięso obsmażamy na rumiany kolor na patelni grillowej.
  3. Warzywa i pieczarki myjemy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i marchew w słupki, a fasolkę na pół.
  4. Na głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego, dodajemy resztę czosnku i imbiru i podsmażamy przez ok 30 sekund i następnie dodajemy warzywa.
  5. Obsmażamy przez ok 2 minuty, po czym dodajemy mięso i ¾ szklanki wody, sos sojowy i pastę orzechową i dusimy chwilę, aż się sos zredukuje.
  6. Kiedy sos zgęstnieje trochę dodajemy ugotowany al. dente makaron chow mein i opcjonalnie posiekane chwili i mieszamy razem.
  7. Podajemy posypanie siekanym szczypiorkiem lub orzeszkami ziemnymi.

 

Stir fry z wieprzowiną i warzywami w sosie orzechowym

Od jakiegoś czasu bardzo często sięgam do kuchni azjatyckiej gotując w domu. Uwielbiam ją za bogactwo smaków i składników. Wbrew pozorom cale nie oznacza to, że potrawy te są skomplikowane i czasochłonne – wręcz przeciwnie – robi się je szybko i często są to tzw. dania jednogarnkowe. 

Ten przepis to moje ostatnie odkrycie i serio mogłam się tym zajadać non stop – pewnie przez ten sos orzechowy – nie ukrywam, jestem strasznym łasuchem, jeśli chodzi o masło orzechowe, a sos bazuje właśnie na paście z orzeszków zimnych 😉

Ingredients

  • 300 g schabu bez kości
  • 150 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g makaronu chow mein
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z orzechów ziemnych
  • chilli opcjonalnie

Instructions

  1. Czosnek drobno siekamy razem z imbirem. Ok 1 łyżeczkę wymieszanego czosnku z imbirem łączymy z miodem i 1 łyżką sosu sojowego i mieszamy

  2. Łopatkę roimy w paski i dodajemy do przygotowanej marynaty. Trzymamy chwilę a następnie mięso obsmażamy na rumiany kolor na patelni grillowej

  3. Warzywa i pieczarki myjemy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i marchew w słupki, a fasolkę na pół

  4. Na głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego, dodajemy resztę czosnku i imbiru i podsmażamy przez ok 30 sekund i następnie dodajemy warzywa

  5. Obsmażamy przez ok 2 minuty, po czym dodajemy mięso i ¾ szklanki wody, sos sojowy i pastę orzechową i dusimy chwilę, aż się sos zredukuje

  6. Kiedy sos zgęstnieje trochę dodajemy ugotowany al. dente makaron chow mein i opcjonalnie posiekane chwili i mieszamy razem

  7. Podajemy posypanie siekanym szczypiorkiem lub orzeszkami ziemnymi