Rybny burger z łososia z majonezem cytrynowym

Przejadły mi się już klasyczne burgery z kotletem wołowym. Zaczęłam poszukiwać alternatyw – na pierwszy ogień poszła szarpana wieprzowina, później kaczka, a teraz przyszła pora na ryby. Zdecydowałam się na łososia, ponieważ będąc w Porto jadłam burgera rybnego z dodatkiem łososia i bardzo mi smakował.

Ryba lubi cytrynę, ale nie dodaję jej do mięsa, aby kwas nie ścinał białka. Zamiast tego zrobiłam majonez cytrynowy z dodatkiem soku i startej skórki z cytryny i połączyłam go z drobno posiekanym korniszonem. Wyszło pysznie!

 

Składniki:

Burgery

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki panko
  • sól i pieprz

Majonez cytrynowy

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Starta skórka z cytryny
  • 2 średnie korniszony

Dodatki

  • 4 bułki do burgerów
  • sałata rzymska
  • 4 plastry sera cheddar
  • szalotka

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania burgerów – łososia mielimy razem z ząbkami czosnku, następnie w misce dodajemy sól i pieprz, panko (może być też bułka tarta, ale panko jest delikatniejsza) i dokładnie mieszamy. Formujemy 4 okrągłe burgery i zawijamy w folię oraz odstawiamy do lodówki.
  2. Korniszony bardzo drobno siekamy, dodajemy do majonezu razem z sokiem i skórką z cytryny i dokładnie mieszamy.
  3. Bułki kroimy na pół, dolne części przykrywamy serem i wstawiamy do piekarnika, żeby się podpiekły, a ser stopił.
  4. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy burgery na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym.
  5. Podpieczone bułki smarujemy sosem cytrynowym, kładziemy kotlet, sałatę rzymską, pokrojoną w plastry szalotkę i składamy w całość.
  6. Burgery smakują dobrze także na zimno 😊

 

 

Rybny burger z łososia z majonezem cytrynowym

Przejadły mi się już klasyczne burgery z kotletem wołowym. Zaczęłam poszukiwać alternatyw – na pierwszy ogień poszła szarpana wieprzowina, później kaczka, a teraz przyszła pora na ryby. Zdecydowałam się na łososia, ponieważ będąc w Porto jadłam burgera rybnego z dodatkiem łososia i bardzo mi smakował.

Ryba lubi cytrynę, ale nie dodaję jej do mięsa, aby kwas nie ścinał białka. Zamiast tego zrobiłam majonez cytrynowy z dodatkiem soku i startej skórki z cytryny i połączyłam go z drobno posiekanym korniszonem. Wyszło pysznie!

Ingredients

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki panko
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • 2 średnie korniszony
  • 4 bułki do burgerów
  • sałata rzymska
  • 4 plastry sera cheddar
  • szalotka

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania burgerów – łososia mielimy razem z ząbkami czosnku, następnie w misce dodajemy sól i pieprz, panko (może być też bułka tarta, ale panko jest delikatniejsza) i dokładnie mieszamy. Formujemy 4 okrągłe burgery i zawijamy w folię oraz odstawiamy do lodówki.

  2. Korniszony bardzo drobno siekamy, dodajemy do majonezu razem z sokiem i skórką z cytryny i dokładnie mieszamy

  3. Bułki kroimy na pół, dolne części przykrywamy serem i wstawiamy do piekarnika, żeby się podpiekły, a ser stopił

  4. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy burgery na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym

  5. Podpieczone bułki smarujemy sosem cytrynowym, kładziemy kotlet, sałatę rzymską, pokrojoną w plastry szalotkę i składamy w całość. Burgery smakują dobrze także na zimno