Rybny burger z łososia z majonezem cytrynowym
Przejadły mi się już klasyczne burgery z kotletem wołowym. Zaczęłam poszukiwać alternatyw – na pierwszy ogień poszła szarpana wieprzowina, później kaczka, a teraz przyszła pora na ryby. Zdecydowałam się na łososia, ponieważ będąc w Porto jadłam burgera rybnego z dodatkiem łososia i bardzo mi smakował.
Ryba lubi cytrynę, ale nie dodaję jej do mięsa, aby kwas nie ścinał białka. Zamiast tego zrobiłam majonez cytrynowy z dodatkiem soku i startej skórki z cytryny i połączyłam go z drobno posiekanym korniszonem. Wyszło pysznie!
Składniki:
Burgery
- 500 g filetu z łososia
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki panko
- sól i pieprz
Majonez cytrynowy
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Starta skórka z cytryny
- 2 średnie korniszony
Dodatki
- 4 bułki do burgerów
- sałata rzymska
- 4 plastry sera cheddar
- szalotka
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania burgerów – łososia mielimy razem z ząbkami czosnku, następnie w misce dodajemy sól i pieprz, panko (może być też bułka tarta, ale panko jest delikatniejsza) i dokładnie mieszamy. Formujemy 4 okrągłe burgery i zawijamy w folię oraz odstawiamy do lodówki.
- Korniszony bardzo drobno siekamy, dodajemy do majonezu razem z sokiem i skórką z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Bułki kroimy na pół, dolne części przykrywamy serem i wstawiamy do piekarnika, żeby się podpiekły, a ser stopił.
- Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy burgery na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym.
- Podpieczone bułki smarujemy sosem cytrynowym, kładziemy kotlet, sałatę rzymską, pokrojoną w plastry szalotkę i składamy w całość.
- Burgery smakują dobrze także na zimno 😊
Rybny burger z łososia z majonezem cytrynowym
Przejadły mi się już klasyczne burgery z kotletem wołowym. Zaczęłam poszukiwać alternatyw – na pierwszy ogień poszła szarpana wieprzowina, później kaczka, a teraz przyszła pora na ryby. Zdecydowałam się na łososia, ponieważ będąc w Porto jadłam burgera rybnego z dodatkiem łososia i bardzo mi smakował.
Ryba lubi cytrynę, ale nie dodaję jej do mięsa, aby kwas nie ścinał białka. Zamiast tego zrobiłam majonez cytrynowy z dodatkiem soku i startej skórki z cytryny i połączyłam go z drobno posiekanym korniszonem. Wyszło pysznie!
Ingredients
- 500 g filetu z łososia
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki panko
- sól i pieprz
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- 2 średnie korniszony
- 4 bułki do burgerów
- sałata rzymska
- 4 plastry sera cheddar
- szalotka
Instructions
-
Zaczynamy od przygotowania burgerów – łososia mielimy razem z ząbkami czosnku, następnie w misce dodajemy sól i pieprz, panko (może być też bułka tarta, ale panko jest delikatniejsza) i dokładnie mieszamy. Formujemy 4 okrągłe burgery i zawijamy w folię oraz odstawiamy do lodówki.
-
Korniszony bardzo drobno siekamy, dodajemy do majonezu razem z sokiem i skórką z cytryny i dokładnie mieszamy
-
Bułki kroimy na pół, dolne części przykrywamy serem i wstawiamy do piekarnika, żeby się podpiekły, a ser stopił
-
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy burgery na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym
-
Podpieczone bułki smarujemy sosem cytrynowym, kładziemy kotlet, sałatę rzymską, pokrojoną w plastry szalotkę i składamy w całość. Burgery smakują dobrze także na zimno
Leave a Comment