Ciasto drożdżowe z czerwonymi i czarnymi porzeczkami z cytrynową kruszonką owsianą

Wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe to smaki mojego dzieciństwa. Moja babcia to mistrzynią drożdżowych wypieków i mam sentyment dla tego rodzaju słodkości. Teraz trwa sezon na porzeczki, więc skorzystałam z okazji, iż była w domu i użyłam do tego ciasta porzeczki z ogrodu moich rodziców.

Ciasto jest sycące, porzeczki kwaśne, a cytrynowa nuta cytrynowego zestu w kruszonce z dodatkiem płatków owsianych fajnie balansuje smaki.

 

Składniki:

Ciasto

  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 300 g mąki
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 300 g czarnych i czerwonych porzeczek

Kruszonka

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn. W misce dokładnie mieszamy drożdże, 2-3 łyżki mąki, cukier i mleko. Zostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do rozczynu dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ręcznie albo w mikserze z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć delikatnie lejącą, kleistą konsystencję.
  3. Gdy ciasto jest gotowe przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do prostokątnej, włożonej pergaminem formy i posypujemy oczyszczonymi z gałązek porzeczkami.
  4. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut, zanim dodamy kruszonkę.
  5. Aby wykonać kruszonkę w misce mieszamy razem zest, cukier puder, mąkę, masło i płatki owsiane.
  6. Na podpieczone ciasto wysypujemy naszą kruszonkę i podpiekamy do czasu jej zrumienienia.
  7. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z np. lodami waniliowymi.

 

 

 

 

Ciasto drożdżowe z czerwonymi i czarnymi porzeczkami z cytrynową kruszonką owsianą

Wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe to smaki mojego dzieciństwa. Moja babcia to mistrzynią drożdżowych wypieków i mam sentyment dla tego rodzaju słodkości. Teraz trwa sezon na porzeczki, więc skorzystałam z okazji, iż była w domu i użyłam do tego ciasta porzeczki z ogrodu moich rodziców. 

Ciasto jest sycące, porzeczki kwaśne, a cytrynowa nuta cytrynowego zestu w kruszonce z dodatkiem płatków owsianych fajnie balansuje smaki.

Ingredients

  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 300 g mąki
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 300 g czarnych i czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła

Instructions

  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn. W misce dokładnie mieszamy drożdże, 2-3 łyżki mąki, cukier i mleko. Zostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia

  2. Do rozczynu dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ręcznie albo w mikserze z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć delikatnie lejącą, kleistą konsystencję

  3. Gdy ciasto jest gotowe przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do prostokątnej, włożonej pergaminem formy i posypujemy oczyszczonymi z gałązek porzeczkami

  4. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut, zanim dodamy kruszonkę

  5. Aby wykonać kruszonkę w misce mieszamy razem zest, cukier puder, mąkę, masło i płatki owsiane

  6. Na podpieczone ciasto wysypujemy naszą kruszonkę i podpiekamy do czasu jej zrumienienia

  7. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z np. lodami waniliowymi