Ciasto francuskie z młodymi pomidorkami i parmezanem

Dostałam od mojego dziadka z ogródka domowe pomidorki i od razu wiedziałam, co chcę z nich zrobić. Oglądając kiedyś odcinek Chef’s table przypomniało mi się, jak jeden z szefów kuchni serwował gościom tartę z ciasta francuskiego z plastrami pomidorów. I to było dokładnie to na co miałam ochotę.

Kruche ciasto, podpieczony parmezan, plasterki kolorowych pomidorków i świeża bazylia. Podałam tartę z dobrze Wam już znaną sałatką Cezar, na którą przepis znajdziecie tutaj.

 

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • garść czerwonych i żółtych pomidorków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • garść startego parmezanu
  • świeże liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do masła, a następnie roztapiamy je i odstawiamy na bok.
  2. Roztopionym masłem czosnkowym smarujemy arkusz ciasta francuskiego.
  3. Ciasto posypujemy parmezanem, układamy na nim pokrojone w plasterki pomidorki.
  4. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu posypujemy świeżymi liśćmi bazylii i kroimy.

 

 

 

Ciasto francuskie z młodymi pomidorkami i parmezanem

Dostałam od mojego dziadka z ogródka domowe pomidorki i od razu wiedziałam, co chcę z nich zrobić. Oglądając kiedyś odcinek Chef’s table przypomniało mi się, jak jeden z szefów kuchni serwował gościom tartę z ciasta francuskiego z plastrami pomidorów. I to było dokładnie to na co miałam ochotę. 

Kruche ciasto, podpieczony parmezan, plasterki kolorowych pomidorków i świeża bazylia. Podałam tartę z dobrze Wam już znaną sałatką Cezar, na którą przepis znajdziecie tutaj.

Ingredients

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • garść czerwonych i żółtych pomidorków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • garść startego parmezanu
  • świeże liście bazylii

Instructions

  1. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do masła, a następnie roztapiamy je i odstawiamy na bok

  2. Roztopionym masłem czosnkowym smarujemy arkusz ciasta francuskiego

  3. Ciasto posypujemy parmezanem, układamy na nim pokrojone w plasterki pomidorki

  4. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni

  5. Po upieczeniu posypujemy świeżymi liśćmi bazylii i kroimy