Hungry Flamingo
Hungry Flamingo
Browsing Category
Archive
Obiady - dania główne

Buraczane naleśniki z kozim serem, łososiem i orzechami włoskimi

29 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

W ramach obiadu co powiecie na odrobinę koloru? Dzieliłam się już z Wami przepisem na kakaowe oraz zielone naleśniki. Pora na ich różową wersję. Swój kolor zawdzięczają wyłącznie naturalnym składnikom, a dokładnie burakowi. Wystarczy kawałek upieczonego buraka zmiksować z mlekiem i dodać następnie pozostałe składniki, a otrzymacie przepiękne, intensywne w kolorze ciasto, którego barwa po usmażeniu zyskuje tylko na intensywności.

Continue reading
Reading time: 2 min
Zupy

Zupa krem brokułowo-ziemniaczana

27 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Kolejna rozgrzewająca i sycąca zupa, na bazie brokuła i ziemniaka. Aby trochę ożywić smaki, które same w sobie mogą być dość mdłe i płaskie dodałam do niej gorgonzolę. Dzięki temu zyskała wyrazistości i głębi. Sama zupa jest super prosta i można ją wykonać w 20 minut, więc jeśli wracacie głodni z pracy, to może być idealny i szybki obiad.

Continue reading
Reading time: 1 min
Ciasta•Desery

Tarta tatin z brzoskwiniami i chilli

24 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Idealna na jesienne wieczory, ale nie tylko. Tarta tatin – co to takiego? To tarta pieczona do góry nogami. Na dno układa się zwykle pokryte karmelem kawałki owoców, całość przykrywa ciastem i w ten sposób piecze, a następnie po upieczeniu odwraca do góry nogami i w ten oto sposób powstaje właśnie ta klasyczna tarta tatin.

Continue reading
Reading time: 2 min
Obiady - dania główne

Przegrzebki na dyniowym puree

22 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Ponownie dynia, ale tym razem to nie ona gra pierwsze skrzypce w tym daniu. Tutaj królują przegrzebki, czyli małże świętego Jakuba. Przegrzebki to moja miłość od pierwszego kęsa i chyba mój ulubiony owoc morza (zaraz po ośmiornicy). Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, ale za to pełen cudownych smaków przepis. Karmelizowane na maśle przegrzebki to coś, czego choć raz w życiu warto spróbować.

Continue reading
Reading time: 2 min
Ciasta•Przekąski

Drożdżówki z dynią, pekanami i budyniem korzennym

20 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc pora na kolejny przepis z tym cudownym warzywem. Tym razem w postaci drożdżówek. Postanowiłam trochę połączyć klasyczne drożdżówki z budyniem z tymi z owocowym nadzieniem, ale chciałam też, aby miały taki jesienny charakter. Dlatego do zwykłego budyniu waniliowego dodałam przyprawy korzenne, dzięki czemu w połączeniu z pieczoną dynią i orzechami pekan wyszła prawdziwie jesienna kompozycja.

Continue reading
Reading time: 2 min
Obiady - dania główne

Punjabi Chole

17 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Chole oznacza po indyjsku ciecierzycę, a ta potrawa to nic innego, jak aromatyczna ciecierzyca w sosie pomidorowo-cebulowym. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego dania zakochałam się od razu i jestem pewna, że będę robić je nie raz. Jest proste, niesamowicie aromatyczne, a do tego bardzo pożywne, ponieważ ciecierzyca jest bogata w białko. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, to danie to pozycja obowiązkowa.

Continue reading
Reading time: 1 min
Ciasta•Desery

Sernik dyniowy z karmelową panna cottą

15 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Perfekcyjny, wilgotny, delikatny sernik dyniowy. To jest dla mnie kwintesencja jesiennych smaków. W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować i  w efekcie powstał ten dyniowy jegomość z delikatną warstwą karmelowej panna cotty na wierzchu. Cudownie się komponują, sernik nie jest za słodki, ale za to to wykończenie bazujące na karmelowej czekoladzie powoduje, że słodycz dopełnia całość.

Continue reading
Reading time: 2 min
Zupy

Rozgrzewająca zupa z dorszem, kalafiorem i dynią

13 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Dni stają się co raz krótsze, a pogoda z pięknej złotej jesieni przechodzi w bardziej ponure klimaty. Robi się też chłodniej, dlatego warto zaopatrzyć się w pożywne i rozgrzewające obiady. Dziś bardzo polecam Wam tą aromatyczną i cudownie rozgrzewającą zupę na bazie pomidorów i pure dyniowego z kalafiorem i dorszem. Jest lekka, ale za to bardzo pożywna, a za sprawą chili rozgrzewa w mgnieniu oka.

Continue reading
Reading time: 2 min
Obiady - dania główne

Dorsz pieczony pod parmezanowo-rozmarynową posypką

10 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Chlebowa posypka to alternatywa dla tłustych panierek. Jest lekka, aromatyczna i można robić jej różne wariacje smakowe. Ja tym razem postawiłam na parmezan i rozmaryn, ponieważ te dwa smaki idealnie się moim zdaniem komponują z tą rybą. Do tego podczas pieczenia ryba pozostaje soczysta w środku, a posypka staje się chrupka. Mamy dzięki temu różnorodne tekstury.

Continue reading
Reading time: 1 min
Obiady - dania główne•Przekąski

Moskole, czyli góralska wersja placków ziemniaczanych

8 listopada 2020 by Nati Brak komentarzy

Placki ziemniaczane zna chyba każdy, ale najbardziej popularną wersją w Polsce są takie z tartych surowych ziemniaków, smażone na złoty kolor. Górale natomiast stworzyli swoją własną wersję, którą robi się z ziemniaków gotowanych. Są to moskole i najczęściej piecze się je na blasze w piekarniku bądź piecu opalanym drewnem, ale można także na patelni. Dzisiaj przepis na kolejną potrawę regionalną prosto z południa Polski.

Continue reading
Reading time: 1 min
Page 1 of 212»

Najnowsze wpisy

  • Czekoladowe ciasto pudding z gruszką i żurawiną
  • Cytrynowo-koperkowa zupa z łososiem
  • Chaczapuri adżarskie
  • Ravioli z batatem i habanero
  • Walentynki: Domowe białkowe lody truskawkowe

Najnowsze komentarze

  • Nati o Wielkanocna Pascha
  • Nati o Makaron w sosie śmietanowym z boczniakami
  • DIY: Tłusty Czwartek – pieczone pączki Creme Brule – Nati Think Pink o Creme brulee
  • Jk o Makaron w sosie śmietanowym z boczniakami
  • gosia o Wielkanocna Pascha

Archiwa

  • Luty 2021
  • Styczeń 2021
  • Grudzień 2020
  • Listopad 2020
  • Październik 2020
  • Wrzesień 2020
  • Sierpień 2020
  • Lipiec 2020
  • Czerwiec 2020
  • Maj 2020
  • Kwiecień 2020
  • Marzec 2020
  • Luty 2020
  • Styczeń 2020
  • Grudzień 2019
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Wrzesień 2019
  • Sierpień 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Kwiecień 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018
  • Październik 2018
  • Wrzesień 2018
  • Sierpień 2018
  • Lipiec 2018
  • Czerwiec 2018
  • Maj 2018
  • Kwiecień 2018
  • Marzec 2018
  • Luty 2018
  • Czerwiec 2017

Kategorie

  • Ciasta
  • Desery
  • Napoje
  • Obiady – dania główne
  • Przekąski
  • Sałatki
  • Śniadania
  • Uncategorized
  • Wegańskie
  • Zupy

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org
This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 7095049897 Feed will not update.

Error: admin-ajax.php test was not successful. Some features may not be available.

Please visit this page to troubleshoot.

© 2017 copyright PREMIUMCODING // All rights reserved
Designed by Premiumcoding