Ostatni już przepis na Sylwestra jest dla miłośników czegoś lekkiego i świeżego. To połączenie ogórka ze szpinakiem, łososiem i kaparem w jednym koreczku jest idealne. Soczysty ogórek, chrupiący szpinak, wędzony łosoś i na koniec intensywny w smaku kapar to ciekawy zestaw faktur i smaków.
Cake pops to słodycze charakterystyczne dla Stanów Zjednoczonych. W uproszczeniu to kawałki ciasta połączone z kremem i uformowane w kulkę, a następnie nadziane na patyczek. Tradycyjnie łączy się je z kremem na bazie masła i cukru pudru, ale ponieważ ja nie dodaję za dużo cukru do moich wypieków postanowiłam ten krem czymś zamienić.
Odpoczęliście już po świątecznym jedzeniu? Wiem, że ciągle trwają Święta, ale Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc pora na pierwszy sylwestrowy przepis 😊 Zamiast piec duże pizze możecie poszaleć ze składnikami i zrobić tzw. Wersję finger food, czyli miniaturowe pizze z różnymi składnikami.
Zakochacie się w tych ciasteczkach – gwarantuję – są nieziemsko delikatne, wręcz rozpływają się w ustach i maja cudownie orzechowy smak. Swoją niezwykłą konsystencję zawdzięczają 6 składnikom i są super proste i szybkie w przygotowaniu. Będą idealne na święta jako przekąska, ale też poza sezonem bożonarodzeniowym także po nie sięgajcie.
Dla większości z Was zapewne karp jest jedną z tych potraw, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Ale ponieważ ja fanką karpia nie jestem to szukam dla niego alternatyw. Lubię prawie wszystkie ryby, a dorsz jest jedną z moich ulubionych. Ten grillowany na maśle dorsz rozpuszcza się w ustach. Delikatna ryba fantastycznie gra z kremowym sosem chrzanowym, a całość podana na ziemniaczano-porowym purée pięknie się prezentuje.
Kasza gryczana jest jedną z moich ulubionych i nie wiem czemu, ale bardzo mocno kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Przypuszczam, że ma to związek z faktem, iż u nas na Wigilię serwuje się gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami i ten jej smak tak wpoił się w moją pamięć. Kocham kasze od każdą postacią, a szczególnie zapieczoną w cieście drożdżowym.
Nawet nie macie pojęcia, jak bardzo nie mogłam się doczekać, aby podzielić się z Wami tym przepisem. Tort wyszedł pysznie, trochę wilgotny, nieziemsko korzenny, z wywarzoną słodyczą. Przełożony jest kremem piernikowym na bazie mascarpone – idealny na święta.
Już od bardzo dawna chciałam przygotować połączenie polędwiczki z czekoladą, ale nie do końca wiedziałam, jak się do tego zabrać – czy obtoczyć mięso w czekoladzie, czy użyć kakao, czy też zrobić sos. Stanęło na sosie. Gęstym, aromatycznym, z dodatkiem kawy i ciemnego piwa – czuć w nim lekką gorycz, słodycz czekolady i intensywny smak kawy – coś niesamowitego.
Okazuje się, że chyba kasza gryczana jest moją ulubioną spośród kasz 😉 Tak jak M. cieszy się na widok pierogów ruskich, tak samo ja nie potrafię odmówić tych z kaszą i twarogiem. Nie wiem co jest takiego w smaku kaszy gryczanej, że tak wciąga, ale mówię Wam – te pierogi potrafią uzależnić.
Najnowsze komentarze