Paluszki krabowe charakteryzują się delikatnym smakiem i strukturą. Bardzo dobrze komponują się z jajkiem i świeżym ogórkiem oraz koperkiem, tworząc lekką i orzeźwiającą sałatkę.
Reading time: 1 min
Paluszki krabowe charakteryzują się delikatnym smakiem i strukturą. Bardzo dobrze komponują się z jajkiem i świeżym ogórkiem oraz koperkiem, tworząc lekką i orzeźwiającą sałatkę.
Smak tej tarty bardzo mocno kojarzy się z kuchnia polską – są w niej składniki, które są bardzo popularne w rodzimych potrawach – cebula, boczek, jajka, pomidory, pietruszka. Pięknie wygląda dzięki różnorodności kolorów, ale też jest niezwykle pożywna i sycąca.
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej babki z bakaliami, którą piecze moja Babcia. Jest puszysta, delikatna i pełna bakalii. Nie lubię rodzynków w cieście, ale dla tej babki jestem w stanie zrobić wyjątek.
Wszelkie grzanki i tosty to dania idealne, kiedy macie ochotę coś zjeść na szybko. Wystarczy dosłownie kilka minut na przygotowanie składników na kromkach chleba i drugie kilka, aby je zapiec w piekarniku i mieć smaczną przekąskę.
Jeżeli szukacie pomysłu na śniadanie, lub prostą przekąskę, ale w oryginalnym połączeniu smakowym, to musicie koniecznie wypróbować to połączenie rzodkiewek poddanych obróbce termicznej z dymką, serem i szynką. W takim wydaniu nikt się im nie oprze. Zamknięte w quesadillii można je łatwo zapakować na wynos 🙂
Wielkanoc się zbliża, więc mam dla Was przepis wyjątkowy – co prawda wywodzi się z Rosji lub Ukrainy, jednak w Polsce również wpisał się w historii i uchodzi za tradycyjną potrawę. Obecnie co raz rzadziej można spotkać Paschę na wielkanocnych stołach, a szkoda, bo jest to deser wyjątkowy.
Shakshuka to izraelska potrawa, najczęściej serwowana na śniadanie. Dzięki dużej zawartości białka i pomidorów bogatych w potas dostarcza organizmowi porządnej porcji energii na cały dzień.
Zupa warzywna, albo jak kto woli – nowalijkowa, to wszystko co najlepsze z dóbr, jakie oferuje nam wiosna. Świeże, jędrne i soczyste młode warzywa oraz lekki wywar sprawią, że amatorów tego typu zupy nie zabraknie.
Kalafior romanesco jest dość rzadkim warzywem w sklepach, dlatego jak tylko wypatrzyłam go w skrzynce od razu wiedziałam, że to jest to co będę dziś jeść na obiad. Kalafior ten ma bardzo delikatny smak, więc chciałam zrobić z niego dodatek do lekkiego obiadu.
Tacos, czyli małe pszenne placki to podstawa kuchni meksykańskiej. Wyglądają jak małe tortille i można je podawać na zimno albo podpiec przez co staną się chrupkie. Zaproponowana przeze mnie wersja jest łagodna w smaku, jej poziom ostrości można podnieść za pomocą sosu, np. piri piri.
Najnowsze komentarze